Caută
  • Ana

Ecologia nu este o moda

Moda este o deprindere colectiva, o preferinta generalizata, la un anumit moment.

Iata de ce ecologia nu poate sa fie o moda - pentru ca daca, Doamne fereste, se plictisesc ”influencerii” de atata ecologie se duce naibii toata treaba.

Se intampla mult prea multe nenorociri in perioada asta ca sa incep sa dau exemple punctuale de subiecte care sunt preluate ca o esarfa colorata si distribuite in online doar pentru putin capital de imagine.

”Eficienta energetica” nu este o pereche de pantofi draguta, pe care ne-ar placea sa o avem in garderoba – eficienta energetica trebuie sa fie o prioritate pentru noi toti.

Sustenabilitatea nu este un cuvant fancy, bun de pus in hashtag si atat.

Reciclarea daca nu este facuta pe bune nu se pune.

Transportul alternativ nu e un moft, ci o necesitate urgenta.

Economia circulara nu este un concept nou, trebuie doar sa-l adaptam la vremurile pe care le traim.

Iar educatia ecologica timpurie este cel mai sigur mod prin care ne putem asigura ca lasam ceva bun copiilor nostri.

In momentul de fata costul poluarii este sustinut de populatie si de mediu; iar in timp ce noi ne plangem ca ne topim pe asfalt, ca ne lipsesc copacii, ca suntem ortraviti de mirosurile fabricilor din oras – intr-un univers paralel Comisia Europeana infiinta acum vreo 4 ani un grup de lucru (European High Level Group of Sustainable Finance) cu scopul de a promova ideea de finantare sustenabila. Cand vine vorba de concluzii ele suna cam asa: ”este necesara transformarea in totalitate a sistemului financiar, a culturii si a intereselor sale”.

Adevarul este ca e nevoie de o transformare in totalitate a multor lucruri: mentalitati, proceduri, sisteme.


Hai sa vorbim putin si despre obiectivele din Agenda 2030, propusa de Natiunile Unite in anul 2015. Ele nu sunt o gargara teoretica buna de plimbat pe afise pe la evenimente, ci sunt tinte specifice care au un scop precis: eradicarea saraciei si dezvoltarea durabila(!!!). Vestea proasta pentru plimbatorii de afise este ca e nevoie de mai multa actiune si mai putina teorie pentru ca cele 17 obiective sa fie atinse!

Nu prea mai avem mult timp - 10 ani vor zbura ca vantul si ca gandul.

10 ani pot inseamna: 2 mandate de presedinte sau aproximativ 2.5 mandate de primar si consilieri locali – alegeti voi unitatea de masura care va pica cel mai bine. Daca astazi nu alegem corect – atat la nivel national cat si la nivel local; daca astazi ne raportam gresit la problemele curente, atunci deciziile pe care le luam... vor avea consecinte dezastruoase.

Traim intr-o perioada in care planificarea pe termen mediu si lung si instrumentele clare de masurare a rezultatelor ii pot ajuta pe cei care au chef de treaba, la fel de bine cum ii pot incurca pe cei care vor doar sa traga pisica de coada ca sa mai ciupeasca cate ceva din "proiectele".


Apropo...

Asta cu: ”am taiat ceva copaci, dar am plantat mai multi” nu merge.

De ce? In primul rand pentru ca ne sufocam zilnic in oras! In al doilea rand pentru ca toti avem telefoane mobile cu camera si e tare usor sa documentam toti copacii prea tineri, plantati in zone extrem de poluate, care au murit.

Pai, ce facem aici?! Doar bifam actiuni ”eco” sau suntem cu adevarat interesati de binele comunitatii, de sanatatea cetatenilor, de viitor?!

Nu ma intereseaza ce lasa in urma X sau Y, fiecare sa-si mangaie orgoliu personal cum crede de cuviinta, in schimb incepe sa-mi sara mustarul cand vad ca sanatatea familiei mele este pusa in pericol de actiunile (sau lispa de actiune) a unor oameni care sunt responsabili de calitatea vietii noastre.

Fara remuscari trebuie taxati toti cei care se folosesc de termeni ca ”ecologie”,”sustenabilitate”, ”dezvoltare durabila", ca sa-si infrumuseteze povestile.

Pe de alta parte trebuie cautati oameni cu adevarat implicati care inteleg ca acum e important sa cautam, sa gasim si sa implementam solutii – nu proiecte pline de cuvinte pompoase dar fara substanta reala.

120 afișare0 comentariu